søndag 1. januar 2012

I tre lange døgn gjekk vi å skulte vi på kvarandre -

kalkuna i kjøleskapet og eg! Eg veit ikkje om kalkuna lurte på kva ho skulle gjera med meg, men eg lurte i allefall på kva i all verda eg skulle gjera med ho. På onsdag hadde eg nemleg kjøpt kalkun - på impuls! Dette var noko eg aldri hadde laga før, men sidan vi skulle vera heime på nyttårsafta fekk eg det brått for meg at det var på tide å prøva. Så eg rydda plass i den vetle fryseboksen min og heiv 4,6 kg kalkun oppi. Så byrja eg å googla "kalkun". Tin i 2-3 døgn i kjøleskapet... Onsdag, torsdag, fredag, laurdag - skit og - ned å hanka eska opp av frysaren igjen og plassera i kjøleskapet istadenfor. Eg tenkte det var sikkert best å satsa på 3 døgn, sånn i tilfelle.Torsdagen kom og eg gjekk å pirka på kalkuna igjennom hola i eska og syntes ikkje det skjedde noko. "Kanskje ho ligg for godt isolert?" Av med eska. Eg var ikkje så bekymra for steiketida, for til og med eg veit at kalkunar er født med ein raud propp i "skinka" som sprett ut når ho er ferdig steikt. Meir googling - "Ikkje stol på proppen som kjem med kalkuna. Når den sprett ut er kalkuna som regel meir enn ferdig steikt". Det var då som pokk... - brått hadde eg invistert i steiketermometer òg..
Det store spørsmålet var korleis ho skulle tilberedast? Dei siste dagane har eg lese kalkunoppskrifter opp og ned i mente - det er jo ingen som er heilt einige. Bortsett frå at dei fleste, eller alle, er einige om at ein skal rekna ein halv time steiking per halv kilo kalkun, og at ho er ferdig når steiketermometeret viser 67 - 72 grader.
Eg valgte å gå for det enkle - poteter, grønnsaker, tyttebærsyltety og viltsaus + Vår Staudes's marshmellowssalat (har man budd over there, så har man budd over there).
Fredagen kom og eg gjekk framleis å pirka i ei frosen kalkun. Byrja å bli litt bekymra, men rekna med at det ordna seg til laurdagen. Så tenkte eg ikkje så mykje meir på kalkuna den dagen, men tok ein tur ut på Snikkeriet med jentene. Det blei jo ein riktig så festeleg kveld med mykje god musikk - alt i frå Tore Tang til salmer - og mykje løye. Men, det blei seint - nokon fekk for seg at dei skulle ha hummar og champagne til nattmat før vi reiste heim...
Laurdag morgon - pang! Bråvaknar tidleg - KALKUNA! Ålar meg ut av senga, ned trappa, opnar kjøleskapet og stikk fingaren djup inn i kalkuna. Eller ikkje så djupt foressten - her var det framleis ikkje heilt tint! "Søren klype - eg må jo få ho tint før ho skal i omnen!" Alle oppskrifter sa at kalkuna skulle ligga på kjøkkenbenken 2-3 timar før ho skulle i ovnen - mi blei no tatt ut av kjøleskapet kl. 10.00 og skulle ikkje i omnen før kl. 16.30... Så brukte eg store deler av dagen på å sirkla rundt dyret, putta ein finger borti no og då med håp om at ho skulle bli romtemperert. På alle videoar eg har sett dei siste dagane står kokkane og viftar med ei lett og ledig kalkun dei skal forbereda - mi såg slik ut:

Stiv som ein stokk....

Men, under over alle under - etter nokre timar på kjøkkenbenken byrja det å skje ting, og når det nærma seg steiketid, såg ho slik ut:

Sjå der ja, no byrja eg å bli litt optimistisk :-)

Men, det var jo ikkje berre til å hiva ho i omnen slik som dette - ho måtte jo smørast inn med eit eller anna? Her var det mange forslag, så eg bestemte meg for litt av alt. Smør, salt, peppar, kvitløk, sitron, persille og nellik. Så skulle ho i steikepose - eg skulle i allefall ikkje servera tørr kalkun! No var eg komen så ovenpå at kokkegenet eg manglar tok heilt over -  kalkuna blei dandert med både sitronskiver, appelsinskiver, eplebåtar - og sånn for sikkerheitsskyld heiv eg inni ein skvett med eplesidar òg. Til slutt planta eg steiketermometeret på sida av den raude proppen. Eg syntes ho såg flott ut:

Klar til steiking :-)

Då var kalkuna endeleg komt i omnen og eg kunne konsentrera meg om resten :-) Men, eg gjekk å passa på omnen heile tida...

Mmmm - looking good!

Kalkuna kom i omnen kl. 16.30. Etter mine beregningar skulle ho vera ferdig i 19.00-19.30 tida. Det skulle passa fint iom at eg hadde bedt mor, far og Marit på middag kl. 20.00. Allereie etter ein time viste steiketermometeret 80 grader og vel som det. Hæ??? Det kunne ikkje vera mogleg?? No hadde eg stukket det inn så langt eg kunne for at det skulle få plass i steikeposen - kunne eg ha stukket det tvers igjennom heile kalkuna?? Eg valgte å ignorera heile steiketermomentert - satsa på proppen istaden for likevel. Kl. 18.10 oppdaga eg at proppen var ute. WHAT??? Kva skjer??? Ho kan no ikkje vera ferdig steikt på ein og ein halv time??? No kjente eg svetten pipla og eg byrja å riva meg i håret. Kalkuna påstod ho var ferdig og det var enda to timar til gjestene skulle komma... Eg skrudde ned omnen, opna omnsdøra, lukka omnsdøra, opna omnsdøra, skrudde omnen litt oppatt, lukka omnsdøra, skrudde ned omnene igjen, opna omnsdøra - og slik dreiv eg på til klokka blei 19.00. Då tenkte eg at nok fekk vera nok - ut med fuglen - ho fekk stå tildekka på kjøkken benken til ho skulle serverast!

Her ligg ho og godgjer seg - håpa eg i allefall i det lengste..

Ellers så gjekk alt som smurt - fiks ferdig med alt til gjestene dukka opp kl. 20.00 presis .-)

Ei kokke og hennar kalkun! For ordensskyld - kalkuna fremst i langpanna...

 
Skjebnens time var komen - var ho ferdig steikt? Var ho oversteikt? Eg sette Marit på jobben med å skjera opp - eg hadde tukla nok med dette dyret!

Kalkuna var PERFECT! Ferdig steikt - fantes ikkje tørr! Eg kunne pusta letta ut. Gjestene åt og skraut av kokken :-) (Men, ikkje så glad i å bli forstyrra i maten, ser det ut som).

Heimelaga karamellpudding til dessert. Og etter eit slikt vellukka måltid....

...skulle det berre mangla at vi ikkje avslutta med ein liten...

Salutt!

 
Og med dette vil eg ynskje alle saman:

 
Eit riktig
GODT NYTT ÅR!

1 kommentar:

  1. Fantastisk! Fekk meg en god latter nå. Resultatet såg ut til å bli veldig bra:)
    Godt Nytt År Anita:)

    SvarSlett

Du må gjerne skriva ein kommentar her, om du vil :-)